Kort om Australien

Australiens nationaldag är 26 januari
Australien är ett mycket torrt land.
Ayers Rock – världens största klippa med målningar som är 10000 år gamla.
ayers_rock_rich_childs.jpg
Aboriginer i 50000 år. De första aboriginerna vandrade runt och levde av vad de hittade i naturen. Vita i 200 år. Nu är det 98 % vita!
De flesta bor vid kusten.
Medel livslängden är ca 81 för kvinnor och 75 för män.
Nästan alla kan läsa och skriva (99%)
Det finns diamanter och opaler. Guld, silver, bly och zink.
Dom flesta är kristna: kristna 74%, muslimer, buddhister och andra 6%, icke troende 20%
Jättestort land. Hur stort – 7,5 miljoner kvadratkilometer – det är sjutton gånger så stort som Sverige!
Största städer: Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide
Sydney är inte huvudstad, utan det är Canberra. Den byggdes för att vara en huvudstad för att de stred om vilken stad som skulle vara huvudstad. Canberra är inte så stor – drygt 300 000 invånare. Det är ungefär som Malmö.
Om man ser från Europa så ligger Australien på undersidan av jordklotet. Australiensarna själva kallar ibland landet Down under. Australis betyder sydlig på latin.

När engelsmännen kom

De första människorna utom aboriginerna var engelsmän. Dom kom till Australien den 26 januari 1788. De kom till Australien i elva skepp. Fortfarande är dom som är släktingar med dom första vita människorna stolta. Men det var inte barra fint och arbetande folk som kom till Australien. På 1700 talet var det mycket stränga straff i England. Bara man stal något litet kom man i fängelse. Så dom Engelska fängelserna var överfulla så man flyttade fångar till Australien.

Djur i Australien

Djuren är mycket olika djur i resten av världen. Många är pungdjur.

Känguru

Kangaroo betyder ungefär ”jag fattar inte vad du säger” på aboriginiska. För när engelsmännen kom frågade de aboriginerna vad olika saker hette. När dom pekade på Kängurun sa dom alltså jag fattar inte vad du säger. Man kan undra vad kängurun på riktigt skulle heta…
kangaroo_spullara.jpg
Det finns flera olika sorters känguru. Ungefär 45 arter. Störst är röd jättekänguru som kan bli två meter hög. Minst är råttkänguru som bara är 15 centimeter. Kängurun är en duktig grävare. För att få tag på vatten kan den gräva en meter ner. Den hoppar också väldigt långt. Närmare bestämt upp till 10 meter!! Dens framben är korta och försedda med långa, vassa klor. En känguru kan döda en hund med bara ett slag av sin framtass.

Koala

Koalan är ett pungdjur. Den lever i eukalyptusskogar och äter bara eukalyptusblad. Det kan ta flera år mellan besöken på marken. Den är utrotningshotad och fridlyst. Dens nos ser lite ut som en näbb. Den sover nästan hela dagen – faktiskt 19 timmar om dygnet. Koalan behöver aldrig dricka. Det är där ifrån som den fått sitt namn för på aboriginernas språk betyder det ”djuret som aldrig dricker”.
koala_TravisKiger.jpg


Emu

Emu är en strutsfågel. Den kan springa fort – när 50 kilometer i timmen! Det är ganska fort!
emu_jessicafm.jpg


Farliga djur

Det finns fler arter av giftiga spindlar och ormar än i något annat land. Redback är en giftig spindel, Taipan en giftig orm. Det finns också giftiga maneter, så på en del ställen är det badförbud vissa tider på året. Allra farligast är inget giftigt djur, utan det är saltvattenskrokodilen. Den anfaller i vattnet.
redback_jesscostall.jpg
Om bilderna

Alla bilder på den här sidan kommer från www.flickr.com/creativecommons
Fotografer är:
  • Ayers Rock - Rich Childs
  • Känguru - spullara
  • Koala - TravisKiger
  • Emu - cheetah100
  • Redback - jesscostall